A Weiss család – könyvajánló

20b3fb967dcb434e3a4e10468adb53e7Szép kis olvasmány kompánia kerekedett ki Kornfeld Tamás – Nem mindennapi élet című könyvének elolvasása után.

Annyira megragadott a Weiss és Kornfeld családok története, hogy amint megjelent az író unokahúgának, Szegedy-Maszák Marianne-nak a kicsit bővebb, és szüleit a középpontba állító, tovább mesélő könyve (Csókolom a kezét), azonnal megvettem és elolvastam azt is. A harmadik, témában ehhez kapcsolódó könyv pedig (Strasserné) Chorin Daisy Az Andrássy úttól a Park Avenue-ig című műve, amelyben édesapjának, Chorin Ferencnek állít emléket.

Lehet, hogy kellett volna, de korábban nem sokat tudtam Weiss Manfrédról, hogy az egész csepeli gyárváros neki köszönhető, hiszen ő alapította meg a Weiss Manfréd Acél- és Fémműveket, a Globus konzervgyár, és az első magyar szövőgyár is az érdekeltségei közé tartozott, valamint számos további tisztség és banki, üzleti befolyás is a nevéhez köthető.

Kornfeld Móric, Weiss Manfréd egyik lányát vette feleségül, és nagyiparosként, bankárként további érdemeket szerzett a családnak. A harmadik pillér pedig Chorin Ferenc volt, Móric sógora, aki egy másik Weiss lányt vett feleségül, és a politikában is jelentős befolyással bírt, bár csak “szürke eminenciásnak” hívták, inkább a háttérből irányította a szálakat. Szegedy-Maszák Marianne pedig már egy generációval követve elődeit, szülei, Kornfeld Hanna és Szegedy-Maszák Aladár történetét dolgozza fel, a XX. századi magyar történelembe ágyazva -amely erre a családra is fenyegetően borult rá, zsidó származásukat tekintve.

A tényekről többet nem is írok, azokat a könyvekben mind elolvashatjátok, de ami nekem érdekes volt ezekben a történetekben, az az, hogy egy befolyásos és nagy létszámú családot ismerhetünk meg, akiknek tagjai között nagy számban akadtak igazán tehetséges, különböző tudományokban kiváló emberek, de a rokonok szemüvegén keresztül, emberi mivoltukban mutatkoznak be, és az őket összekötő sok millió érzelmi pókháló szálakat is láttatni engedik az írók. És ez engem mindig lenyűgöz, hogy tudom, nem csak fikció amit olvasok, hanem valódi, rég letűnt emberek érzéseibe, mozgatórugóiba, cselekedeteibe láthatok bele.

Úgy látszik, hogy most a családi memoárokba futok bele, mert olvasom a Pannonica Rothschild életéről szóló könyvet, amiről szintén beszámolok majd, de nagyon izgalmasnak ígérkezik, mert azt tudtátok, hogy elhagyta a családját, hogy Thelonius Monkkal, a jazz legendával éljen együtt??

Egy másik családi történetről szintén egy következő bejegyzésben lesz szó, a HeLa sejtek elképesztő útjáról.

Facebookpinterest

Vélemény, hozzászólás?