Hipszterkedés – Hipszterkérdés

Elég régóta morzsolom magamban, hogy mi mindent is szeretnék ebbe a bejegyzésbe írni, és előre szólok, hogy lehet, hogy lesz némi update hozzáfűzve még a jövőben, ha valami fontosat még szeretnék elmondani.

Az egész úgy kezdődött, hogy szerettem volna íni egy rövid ars poeticát arról, hogy hogyan írom ezt a blogot, mit, miért és hogyan mutatok be, és aztán olvastam egy iszonyatosan érdekes cikket a Mindennapi Pszichológia magazin júniusi számában, ‘A hipszterszakáll kvantummodellje’ címmel, és elevenembe vágott, hogy végre tudományosan is megfogalmazta valaki azt, amit már régóta gondolok a hipszter jelenségről, és arról, hogy az elszállt lila ködbe burkolózott bennfentesség (vagy annak látszata) nem tesz jót senkinek, se egyik szakmának sem.

A cikk röviden arról szól, hogy minél nagyobb erővel törekszik valaki a többiektől való különbözőségre, annál inkább fog a többséghez idomulni. A tudományos részét ennek a kérdésnek a komputációs idegtudomány vizsgálja, azt feltérképezve, hogy az agy neuronhálózata miként működik a döntések meghozatalakor. Matematikai modellezése is van a jelenségnek, egy különleges ötvözet, a spinüveg (ami valójában nem üveg) hő hatására bekövetkező változása, hogy sok részecske látszólag kaotikus mozgása idővel összeadódó és összehangolódó hullámokba rendeződik. (Az egyéb fizikai és metafizikai kérdéseket most nem vizsgálnám :))

Szóval a kérdés az, hogy ha a hipszterek annyira  különbözni akarnak mindenki mástól, akkor mégis miért látni tömegével “ugyanolyan különböző” embereket? A mássággal önmagában nem is lenne bajom, ha nekik ez a stílus tetszik, ám legyen, hiszen minden divat, irányzat attól létezik, hogy sokan követik, csak azt ne mondjuk, hogy ez az ultimate értelmiségi válasz és ellen-megoldás mindenféle mainstream irányzat ellen. Hiszen a legnagyobb mainstream irányzat manapság már a hipsztereké…. Kicsit viccesebb vizekre evezve, az megvan amikor a Happy Endings – Dave of the Dead (s01e07) részben Max tanítja Pennyt hogyan legyen hipszter? Hahahahaha 🙂

Szóval egy újabb alternatívból mainstreambe váltó iránynak lehettünk tanúi, de akik igazán mások akarnak és mernek lenni, azok nem pózerek, nem is hívják magukat hipszternek, de nincs is szakáll-kockás ing- erőltetetten össze nem illő ruha- mindenem fura egyenruhájuk és egyen ízlésük. Szóval továbbra is hajrá az igazi egyéniségeknek!

 Kép és cikk forrása: itt

Facebookpinterest

Vélemény, hozzászólás?