ART HEKK – Design hét’15

Akkor ezt most visszafelé fogom mondani, először megtetszett a táska és a halak, és utána derült ki számomra, hogy ki az alkotó. Meglátogattam hétvégén a Design Hét keretén belül a vasárnapi Design Vásárt az Iparművészeti Múzeumban, és bár összességében egy kicsit csalódás volt a számomra, két-három nagyon-nagyon jó standot találtam, ebből az egyiknél vásároltam is, nos ők az Art Hekk.

A Medence Csoportos Re+Concept táskákat, és a fahalakat vettem először észre, és így elegyedtem beszélgetésbe az eladó sráccal, aki maga a termékek megálmodója és megrajzolója. A nevéből fakadóan az Art Hekk-et jelképezik a festett fahalak, amik egyedileg esztergáltak és festettek, és a lakkozás miatt akár kültéren is tarthatók. Szerintem irtó viccesek, és talán télen is csalnak egy kis Balatoni hangulatot otthonra.

hekk1

hekk2

hekk3

A táskák pedig már a jól ismert újrahasznosított molinóból készülnek, de Art Hekk grafikákkal, így egy limitált szériás Art Collection-t létrehozva. A szatyrokon a halak mellett különböző rajzolt hölgyek szerepelnek fedetlen keblekkel és fenekekkel (wow, milyen szép eszperente mondat lett ez), akik valóságos személyekről lettek mintázva. Az egyik legszebb barna hajú szépség például a rajzoló – most már tudom, hogy Tóth Andrej – felesége, akit Boglári Bella művésznéven lehet a táskákon megtalálni. Az egyenjogúság kedvéért egyébként Almádi Carlos is visszaköszön ránk a grafikákról, akit Andrej a maga alteregójának tart. A táskák és szatyrok nyolc féle méretben kaphatók, plusz egy tárca is választható, a termékek pedig megvásárolhatók a http://www.arthekk.hu/art-collection oldalon is.

hekk4

hekk5

hekk6

A táskaválasztásnál sokat hezitáltam, mind a méret, mind a grafika vonatkozásában, hogy csajos vagy halas legyen-e, mivel a nappaliba szántam újságtartónak, nyárra meg strandtáskának, és mivel utálok választani, szerencsére Andrej a segítségemre volt. Így még azt is megtudtam, hogy a halas motívum többek között azért került a táskákra, mert néhányan – mint én – nem akartak pucér csajszikat magukon hordani, pedig egyébként tényleg nagyon klasszak azok a képek, és ráadásul a művészetben nincs prüdéria, de nálam most győzött a konzervativizmus, így egy halmintás szatyorral lettem gazdagabb. De hát végül is semmi akadálya, hogy a jövőben gazdagítsam még a gyűjteményemet merészebb darabokkal is.

hekk7

hekk8

hekk9

Az Art Hekknél megtalálhatók egyébként még pólók, pulcsik, tetoválások, festett fatáblák, és szüreti képeslapok – a vásárláskor én is kaptam egy bónusz (szőlős) képeslapot, aminek azért is örültem nagyon, mert a szeptember sok oknál fogva nagyon kedves a szívemnek 🙂

Andrej grafikus, képzőművész, aki 2014-ben hozta létre az Art Hekket, miután az azt megelőző nyáron Balatonalmádiban egy „gyöngyöző fröccs” mellett megszületett az ötlet, hogy a kedvelt Balatoni világot megidézve, kis szériás művészi kollekciókat is elérhetővé tegyen a nagyközönség számára. Andrej egyébként az A38 Hajó grafikusaként már három ízben nyerte el az Év Kulturális Plakátja Díjat, a Magyar Nemzeti Galéria folyamatosan kéri be plakátműveit a gyűjteményébe, az „Aranyrajzszög” kulturális plakátdíj elnyerése után pedig a Magyar Plakát Társaság is tagjai közé fogadta. Még jó, hogy plakát mániásként találtam egy újabb plakát tervezőt 🙂 A célja az Art Hekk branddel egyébként az, hogy a galériában kiállított művei kicsit módosított, kicsinyített formában mindenkihez eljuthassanak. Édesanyja révén ukrán származású is, így képi világát azt hiszem befolyásolták ebből a kultúrkörből szerzett tapasztalatok is.

Nekem nagyon tetszik a látásmódja, egyedi, felismerhető stílus, hedonista gömbölyded testek, még ha túlzó is, nem érzem ironikusan bántónak, Északi-part, fröccs – kell ennél többet mondani?

Andrej amúgy részt vett a CÉGÉR- Jó bornak tervezz címkét! alkotói pályázaton is 2013-ban, ahol a döntőben az alábbi zseniális címkéket tervezte, nézzétek, (és (v)egyetek sok hekket :))

hekk10

hekk11

Képek forrása:itt és itt

 

Facebookpinterest

Vélemény, hozzászólás?