Szennyből gyűrű?

 

 

 

 

Daan Roosegaarde egy holland feltaláló és művész, aki egy közösségi design labort vezet Rotterdamban. Egyik ázsiai útján tűnt fel neki, hogy európai szemmel a szmog már annyira elviselhetetlenül nagy a metropoliszokban, hogy az már az emberi egészségre is komoly terhelést jelent. Ezt követően jelentkezett a Smog Free Project-tel, aminek az első lépése egy olyan légtisztító torony  (Smog Free Tower) feltalálása és kísérleti jelleggel történő beüzemelése volt, ami az ionos részecskéihez bevonzza a levegőben szálló szén-dioxidot, és így 1 óra alatt kb. 30.000 m3 levegőt képes megtisztítani!

 

 

 

 

 

A légtisztító torony jelenleg Pekingben üzemel, ami a világ (egyik) legszennyezettebb levegőjű városa. A kinyert, és leülepedett szennyeződésből pedig nagy nyomás alatt kockát préselnek, amit gyantával borítanak, és így készítenek belőle gyűrűt 🙂  (Smog Free Ring). A gyűrűk megvásárlásával támogatni is tudjuk a projektet, egy darab megvételével 1000 m3 levegő megtisztítását mi álljuk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A harmadik része a smog free csapatnak a Smog Free Bicycle, ami egy olyan bicikli, ami a tekerése közben tisztítja a levegőt – a prototípus még csak idén (2018) fog gyártásba kerülni.

 

 

 

 

Még több környezetet és fenntartható fejlesztést támogató munkája van a csapatnak, ezen a weboldalon tájékozódhattok is: https://www.studioroosegaarde.net/projects

Elvileg a torony üzemelése, és a gyűrűk, biciklik előállítása teljes mértékben energiabarát, vagyis több hasznot hajt, mint amennyibe az előállítása kerül. Mindenesetre érdemes elgondolkodni azon, hogy úgy tűnik van/lesz egyszerűbb módja is a levegő tisztításának, és ezt a kínai kormány elég hamar felismerte…

forrás: studioroosegaarde.net

Facebookpinterest

Comments are closed.